Locatie
Je basischakra is je wortel chakra. Dit chakra zit bij je stuitje, aan de onderkant van je wervelkolom.
Element
Bij je basischakra hoort het element aarde. Het element aarde helpt je om al je zieledelen en hoger bewustzijn te wortelen en je verbonden te voelen met moeder aarde.
Thema’s
Je basischakra heeft te maken met leven vanuit veiligheid, vertrouwen, je kwaliteiten en een diep geworteld besef dat je bent en er mag zijn. Als dit aanwezig is zorg je als vanzelf goed voor je gezondheid, lichaam, huis, gezin en hebt gezonde grenzen. Je geniet met volle teugen van het aardse leven en alles wat hier mogelijk is.
Kleur
Bij het basischakra hoort de kleur rood. De kleur rood versterkt passie, vuur, levendigheid, vastberadenheid, energie, verlangen en liefde. Het is een heel opwekkende kleur die je basis versterkt.
Basisrecht
Het basischakra geeft je het recht om te zijn en te hebben. Dit is bij de meeste mensen niet als basisrecht bewust. Het (on)bewuste zit vaak verstrikt in een overtuiging als dat jij je plek op aarde moet verdienen. Dit maakt dat je bijvoorbeeld meer je best gaat doen. Het is een ontwikkeling te ontspannen in dat je mag zijn en mag ontvangen zonder altijd iets terug te moeten geven.
Lichamelijke klachten
Je basischakra staat in verbinding met organen in je onderbuik zoals je dikke darm, endeldarm, bekkengebied en ook je bijnieren. Heb je een sterk onveilig gevoel ontwikkeld in je basischakra dan gaan je bijnieren hormoon activerend werken met een te veel aan adrenaline en cortisol. Als je continu adrenaline of cortisol aanmaakt kom je onder veel stress te staan, je bijnieren raken uitgeput en je kunt in een burn-out terecht komen. Je organen en fysieke lichaam krijgen niet de ontspanning en rust die het nodig hebben. Problemen met je verteringsstelsel, denk aan chronische darm klachten of andere chronische ziektes als reuma, maar ook een slechte seks drive of over actieve seks drive, en te veel aan gewicht aankomen of afvallen kunnen allemaal de oorzaak zijn van een slecht werkend basischakra. Ook je doorstroming en doorbloeding kunnen verstoord zijn, je kunt dan last krijgen van koude voeten, pijnlijke heupen, knieën en enkels.
Ontwikkeling basischakra
Je basischakra ontwikkel je wanneer je bij je moeder in de baarmoeder zit tot aan je 1e levensjaar. Het basischakra is het fundament voor alle andere chakra’s. Het maakt daarom veel uit of je als foetus en baby een gevoel van veiligheid of onveiligheid ontwikkelt, beide gevoelens hebben effect op de ontwikkeling van al je andere chakra’s.
Bij je moeder in de baarmoeder
In de buik van je moeder en ook nog enkele jaren nadat je geboren bent ben je in eenheid met de sfeer van je moeder. Je hebt dan nog niet bewust welke sfeer van jou of van je moeder is. Pas later als je een ego hebt en ouder bent kun jij je dit bewust worden. Je kunt je nu misschien wel voorstellen dat als je basischakra zich vormt in de baarmoeder het belangrijk is dat je moeder ontspannen is. Dat ze zich gelukkig voelt en contact heeft met haar behoeftes, gevoelens en emoties. Heeft je moeder continu stress, spanning, voelt ze zich onzeker, angstig of is ze zich niet bewust van wat er binnen in haar speelt dan wordt dit overgedragen naar jou als je bij haar in de buik zit. Je kunt dan al een indruk krijgen dat de wereld onveilig is of dat er niemand voor je zal zijn.
Je basischakra en je geboorte
Als je geboren wordt is je geboorte een belangrijke ervaring. Tijdens de geboorte kunnen er tal van geboortetrauma’s ontstaan. Denk aan couveuse kinderen waarbij aanraking en geborgenheid worden gemist, hierdoor kan gewenning aan isolatie en afstandelijkheid ontstaan. Het opwekken van de weeën kan een gevoel geven dat je niet zelf kunt kiezen, er geen rekening met jouw grenzen wordt gehouden en je daardoor meer teruggetrokkenheid in je karakter meeneemt. De omgeving waarin je wordt geboren en de reactie van alle mensen erom heen is ook van invloed. Word je geboren te midden van technische apparaten en waar de mensen mentaal in de weer zijn, met veel geluid en felle lichten of wordt je geboren waar het niet al te licht is, iedereen zachtjes praat, met aandacht voor jou, waarbij je bij de geboorte gelijk op de borst van je moeder wordt gelegd en haar warmte voelt. Al zulke eerste ervaringen beïnvloeden de ontwikkeling van je basischakra in een gevoel van vertrouwen of wantrouwen.
Positieve en liefdevolle aandacht heb je nodig in je 1e levensjaar
In het eerste levensjaar is het van belang dat er aan je basisbehoeften voldaan wordt. Dat je wordt getroost als je huilt, te eten en een schone luier krijgt als je dit nodig hebt en dat je wordt geknuffeld. In de eerste jaren ben je totaal afhankelijk van je ouders. Dit is heel anders dan toen je nog in de baarmoeder zat en waar alles er automatisch voor je was.
Als er sprake is van verwaarlozing, mishandeling, seksueel misbruik of weinig aanraking en geborgenheid heeft dit een grote impact op de ontwikkeling van je basischakra. Je bestaansrecht om er te mogen zijn en te mogen hebben wat jij nodig hebt in het leven worden aangetast. Overtuigingen als ‘wie is er nu voor mij’, ‘ik ben niets waard’, kunnen zo ontstaan. Hieraan kunnen eetverslavingen, anorexia, boulimie, drugs-, alcohol- en gokverslavingen en suïcide pogingen ten grondslag liggen, net als extreem gespierd willen zijn of het nemen van bijvoorbeeld borstimplantaten. Je zelfbeeld en bestaansrecht zijn aangetast waardoor een liefdevolle omgang met jezelf en je lichaam zijn verstoord.
Alles aanvaarden zoals het is
Is je gevoel van ‘er mogen zijn’ beschadigd kun je sterk onzeker in het leven komen te staan. Steeds maar weer aan jezelf en keuzes twijfelen. Jezelf klein maken t.o.v. anderen of juist sterk je macht willen laten gelden zodat niemand je kan raken, speelt dan ook. Autoriteitsproblemen, te gecontroleerd of rigide zijn hebben ook allemaal met een verstoord basischakra te maken. Je kunt niet meer gemakkelijk meestromen en aanvaarden hoe situaties in het dagelijks leven gaan. De aandacht ligt continu bij de buitenwereld en wat daar gebeurt. Steeds de buitenwereld en jezelf willen controleren of perfectioneren. Dit zal een bepaalde mate van onrust, ongeduldigheid en ontevredenheid geven in je lichaam.
Je mentale en denk-hoofd raken versterkt
Als het in je basischakra onveilig voelt ga je je sterker ontwikkelen in je hogere chakra’s. Je vlucht weg bij de onderste chakra's van emoties en voelen en komt meer in je denk-hoofd te zitten. Je wordt dan goed in analyseren, beredeneren en observeren. Je ontwikkelt sterke oplet antennes die continu bij de omgeving zijn. Zo kun je snel reageren als er iets is. Gevoelens en emoties worden onderdrukt. Dit maakt dat je meer een mentaal of mechanisch mens wordt en het gevoelsmatige in je woorden niet mee stroomt.
Het is lastig kwetsbaar en open te zijn. Als je geraakt wordt zal je het willen wegdrukken of mentaal wegpraten. Je gaat er liever over nadenken, het observeren en onder de loep nemen. Pas als je het zelf helemaal hebt doordacht ga je er misschien over praten. Erover praten is niet hetzelfde als er direct vanuit spreken. Spontaan en in het moment aanwezig zijn is lastig. Je denk-hoofd zal zich met ieder moment bemoeien met vele gedachten en verhalen. Wil er innerlijke rust en tevredenheid ontstaan is een transformatieproces nodig om te leren je veilig te voelen bij gevoelens en emoties. Dat je deze niet meer wilt controleren en beheersen maar kunt ervaren zoals ze zijn.
Transformatie van denken naar voelen
Als het transformatieproces doorwerkt en je onderste chakra's opengaan in veiligheid ga je leven vanuit gevoel en intuïtie. Je gevoel komt op de voorgrond, waarin je denk-hoofd plaats vindt. Vele gedachten vallen bij je weg omdat je gevoel, je instinct, het directe antwoord geeft. Je hoeft niet meer alles af te wegen maar vertrouwt op je hart en buikgevoel. Het denk-hoofd is stil en rustig en is er enkel als praktisch instrument. Met je denk-hoofd weet je bijvoorbeeld wanneer je op een afspraak moet zijn, wat je moet meenemen, hoe er te komen etc. Het denk-hoofd en je intelligentie zijn belangrijk maar niet leidend. Je zelfvertrouwen ligt nu niet meer in wat je allemaal weet en kent maar in een basisgevoel van zijn. Ontspanning en vertrouwen zijn dan aanwezig. Diep geworteld voel je je verbonden en veilig op aarde.
Idealiseren, wegdromen en psychoses
Is het onveilig in je basis ga je zoals gezegd vluchten naar je hogere chakra's. In je hogere chakra's kun je ook gaan wegdromen of idealiseren. Zo hoef je niet continu in de realiteit van de aarde te zijn met alle verantwoordelijkheden, dualiteit en plichten. Je vlucht in je geestelijke wereld waar er veel meer mogelijk is en je mooie idealen vindt. Om deze ideeën te vertalen in de stof vraagt veel focus en daadkracht. Voor diegenen met een zeer beschadigd basischakra en weinig eigenwaarde missen juist deze focus . Het leven kan dan van tijd tot tijd behoorlijk teleurstellend en uitdagend zijn. Het mooie idee of ideaal komt maar niet van de grond of ervaren ze niet in het echte leven. Twijfels over henzelf kunnen zo nog meer toenemen.
Gaat iemand te veel wegdromen en idealiseren omdat het de trauma's en beschadigingen van de onderste chakra's niet aan kan gaan, dan wordt hij of zij vatbaar voor negatieve sferen en realiteiten. Zo kan iemand in psychoses terecht komen waar diegene stemmen hoort of opdrachten krijgt. Deze persoon is niet meer goed geaard en aanwezig in het lichaam. Begeleiding en ondersteuning zijn dan nodig voor het opbouwen van eigenwaarde, innerlijke kracht en een positief zelfbeeld. Als dit wordt versterkt wordt het gemakkelijker het aardse leven aan te gaan.
Dissociatie en fixatie door een verstoord basischakra
Met een goed werkend basischakra heb je vertrouwen en zorg je goed voor je lichaam. Is je basischakra erg verstoord dan is er bij sommigen weinig lichaamsbewustzijn. Ze voelen niet meer wanneer ze naar het toilet moeten, honger of dorst hebben, de zorg voor het lichaam is nauwelijks aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan mensen die continu gamen en niet de tijd nemen voor het toilet of om te eten. Ook wordt het lichaam soms meer als een ‘ding’ gezien wat alleen maar verbetert moet worden in plaats van dat er een liefdes en waarderingsgevoel voor is. Je kunt hierbij denken aan sterk lijnen, bodybuilding, borstimplantaten etc. Je hebt zo te maken met dissociatie en fixatie met het lichaam. Er is in beide gevallen geen gezonde liefdesverbinding met het lichaam.
Basischakra in balans
Als je basischakra goed functioneert dan heb je een gevoel dat je er mag zijn en het waard bent. Je neemt je plek in en bent zichtbaar. Je staat in je kracht en weet wat je wilt. Je aarzelt of twijfelt niet. Je gaat ervoor en gelooft in mogelijkheden. Je kent je kwaliteiten en zet ze in. Overvloed is in je leven aanwezig nu je diep geworteld bent in je kracht, kwaliteiten en zelfliefde.
Je hebt vitale levensenergie en goede zin om het leven aan te gaan. Er is een gevoel dat de wereld aan je voeten ligt, dat je kunt creëren en manifesteren. Je voelt je geliefd en twijfelt niet of mensen je wel leuk vinden. Je hebt een positief zelfbeeld en bent blij met de persoon die je Bent.
Je bent daadkrachtig en gevoelig. Kwetsbaar zijn zie je als rijkdom en meerwaarde in je leven. Maskers en rollen heb je niet nodig, je laat je gevoel aan anderen zien. Jouw vrienden en familie weten zo direct wat ze aan jou hebben.
De zorg voor jezelf, omgeving en anderen is in balans en gaat voor jou moeiteloos. Je houd van je lichaam en zorgt er goed voor. Ook je huishouden en financiën zijn op orde. Naar je werk en omgeving ken je jouw grenzen en geeft ze aan.
Met fouten maken heb jij geen moeite. Je kunt zien hoe in de imperfectie ook perfectie ligt. Regels of autoriteiten maken jou niet van slag. Je weet wie je Bent en blijft in zelfliefde. Je voelt je veilig en met vertrouwen sta je in het leven, gelukkig en in je element.
Consult
Verlang je naar een doorbraak voor je basischakra?
Kom je thema's tegen in jezelf op het gebied van je aarding, veiligheid, zelfliefde, daadkracht of kwetsbaar zijn?
Wil je inzicht en healing hoe je volkomen geaard met al jouw kwaliteiten en mogelijkheden op aarde kunt zijn?
Boek dan een healing, reading, coaching consult. Klik hier voor meer info
Reactie plaatsen
Reacties